Kariyerim
Kariyerinizi planlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey gerçekten ne yapmak istediğinize karar vermektir. Karar verdikten sonra yapmanız gereken işlemler kendiliğinden sıralanacaktır. ‘’Karar vermek başarmanın yarısıdır…’’ Ne istediğinize karar vermenin yolu kendinizi tanımaktan geçer. Kim olduğunuzu, neleri yapmaktan zevk aldığınızı, bilgi ve becerilerinizi, başarılı olduğunuz alanları bilmelisiniz.
Kariyer Planı Nasıl Yapılır?
- İlk aşamada sizin için anlamlı olan bir süre içinde ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı vermelisiniz. Nereye ve ne zaman ulaşmak istediğiniz konusunda kararlı olmalısınız. Her an planınızın önüne çıkacak engellerle karşılaşabilirsiniz. Bu çalıştığınız firmanın iflas etmesinden, eşinizin başka bir şehirde iş bulmasına kadar her şey olabilir. Bunlar için her zaman hazırlıklı olmalısınız. Her zaman yedekte bir B planı bulundurmakta fayda var.
- Bir sonraki adım sektör belirlemek olmalıdır. Hangi sektörlerin ve firmaların geleceği olduğunu ve bunlardan hangilerinin size ihtiyacı olabileceğini tespit etmelisiniz. Tabi bunu yaparken niteliklerinizi, bilgi ve becerilerinizi göz önünde bulundurmanız, mezun olduğunuz bölüm olmasa bile ilgili olduğunuz ve kendinize güvendiğiniz alanı belirlemeniz gerekir. Size uygun sektörü ve mesleği bulduktan sonra veya çalıştığınız iş sizi tatmin etmiyorsa; bilgi, beceri ve deneyimlerinizi kullanabileceğiniz pozisyonlar için bir plan geliştirmelisiniz. Neler yapabileceğinizi, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini yavaş yavaş kafanızda oluşturmalısınız. Önemli olan güçlü taraflarınızı arttırmak ve zayıf taraflarınızı en aza indirgemektir, ama bunu başarabilmek için önce güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduklarını bilmeniz gerekir ve bu her zaman söylendiği kadar kolay değildir. Kendinizi dinlemeniz ve bunu mümkün olduğunca tarafsız, kendinizi korumadan yapmaya çalışmalısınız. Yardım almak için çevrenizdeki insanlara, yakınlarınıza sorabilirsiniz. Bunlar size kendiniz hakkında yeni bir fikir kazandırabilir.
- Önümüzdeki bir iki sene içinde ne yapmak istediğinize karar verdiğinize göre, artık sıra bunu yerine getirmek için kullanacağınız taktikleri belirlemeye geldi. Araştıra yapabilir, sektördeki uzmanlarla konuşabilir ve yapmayı planladığınız işde başarılı olmuş olan insanları inceleyebilirsiniz. Öncelikle ilgili sektör ve belli başlı firmalar ile ilgili detaylı bilgi edinmelisiniz, daha sonra tanıdıklarınız veya onlar aracılığıyla başkalarıyla görüşmekte büyük fayda vardır, fakat birden fazla kişiyle görüşmeye ve onlarla aranızdaki farklılıkları göz ardı etmemeye özen gösterin. Kariyer planında yapacağınız değişiklikler finansal durumunuzu etkileyebilir. Başınıza gelebilecekleri önceden düşünmeniz ve çözüm yolları üretmeniz önerilir.
Özgeçmiş (CV) Nedir?
Profesyonel yaşama adım atacak herkesin bilmesi gereken ilklerin başında özgeçmiş gelir. Özgeçmiş, yani CV; bireyin nitelik, beceri, yetkinlik ve tecrübelerini tanımlayan; kısa, açık ve özenli yapısı ile dikkat çekmeye yönelik olarak hazırlanmış bir belgedir. Başvuru aşamasında firma ile ilk temas niteliğindedir.
Özgeçmiş Hazırlama
Bir özgeçmişte olması gereken bölümler;
- Kişisel Bilgiler ve İletişim Bilgileri
- Eğitim Bilgileri
- İş Deneyimi
- Yabancı Dil Bilgisi
- Bilgisayar Deneyimi
- Sertifikalar-Yurtdışı deneyimi
- Diğer Beceriler
- Sivil Topluk Kuruluşlarına üyelik
- Hobiler
- Referanslar
Özgeçmişinize Hakim Olun:
Mülakat sırasında, mülakatı yapan kişi özgeçmişiniz üzerinden diyaloglar kuracaktır. Özgeçmişinizde yazdığınız her bölüme, yazdığınız her ifadeye hakim olmanız önemlidir. Size yöneltilen sorulara özgeçmişinizle tutarlı cevaplar vermeniz, özgeçmişinizde kısaca değindiğiniz konuları uygun biçimde açıklamanız etkili olacaktır.
Dikkat Edilmesi Gereken Konular:
- Takım çalışmasını destekleyen ifadeler kullanın.
- Yazım kurallarına dikkat edin.
- “Gittim”, “ulaştım” gibi ifadeler yerine, geniş zaman kullanılan “gitti”, “ulaştı” gibi ifadeler kullanın.
- İş deneyiminiz yoksa okulda yaptığınız projeleri ve staj deneyimlerinizi yazın.
- Varsa okul hayatınız boyunca aldığınız başarıları yazın.
- Bildiğiniz yabancı dilleri, bilgisayar programlarını, kullandığınız teknolojik makineleri ve/veya uzmanlık alanlarınızı belgelendirin. Örneğin hazırlık okuduysanız hazırlık okulundan dil seviyenizi gösteren belge alın.